EMBRYOLOGIE VERVOLGDAG (12 NOVEMBER 2021)

12 NOVEMBER 2021

In de vervolgcursus Embryologie behandelt Guus van der Bie de dynamische processen die aan de embryogenese ten grondslag liggen vanuit het gezichtspunt van Blechschmidt.

Naar het programma >

inschrijven
Guus vd Bie

GUUS VAN DER BIE, M.D.

DOCENT

Guus van der Bie en Jaap van der Wal zijn in Nederland dé autoriteiten op het gebied van de Embryologie. Sinds 1992 werkt Van der Bie o.a. als docent en ontwikkelt onderwijsmateriaal. Guus van der Bie is auteur en co-auteur van diverse medische publicaties.

Lees meer >

DATUM

12 november 2021
08:00 – 18.00

LOCATIE

Hotel v.d. Valk
Atalanta 10
8472 CA Wolvega

Tel: 0561-692800

PROGRAMMA

Vervolg nascholing embryologie
In de vervolgcursus Embryologie behandelt Guus van der Bie drie onderwerpen: organogenese, de skeletontwikkeling en de ontplooiing van de schedel. Volgens Blechschmidt zijn in de embryonale ontwikkeling morfogenetische processen werkzaam, die zich in het latere leven als psychologische vermogens van de mens zullen openbaren. Hij veronderstelt daarmee een vorm van ‘psychosomatische embryologie’. Het verschijnen van de interne organen, de ontwikkeling van het skelet en, meer specifiek, van de schedel, zijn centrale elementen in dit proces. In de cursus ervaart u de dynamische processen die aan de embryogenese ten grondslag liggen vanuit de gezichtspunten van Blechschmidt.

Embryogenese
Bij de embryogenese zijn drie onderwerpen belangrijk: de organogenese, de skeletontwikkeling en de ontplooiing van de schedel.

In de organogenese gaan we uit van de unieke vormen van elk orgaan. Het organisme is een samenwerking van een veelheid aan vormen en bewegingen. In deze cursus gaan we dieper in op het herkennen van de vormen en bewegingen van de organen bij de zieke en de gezonde mens.

Skeletontwikkeling
Binnen de osteopathie zien we veel relaties tussen de diverse orgaansystemen en de extremiteiten. We onderzoeken of we deze relaties kunnen herleiden vanuit de embryologie. Verder gaat Guus van der Bie dieper in op de embryologische ontwikkeling van de schedelbeenderen en stelt de vraag of deze kennis (als theoretische onderbouwing) gebruikt kan worden bij craniale behandeltechnieken.

KOSTEN EN AANMELDING

De cursus kost € 275,- en is inclusief syllabus, koffie/thee en lunch.

Cursisten die voor een 2e keer aan deze cursus deelnemen betalen € 225,-

Geaccrediteerd door NRO en NOF voor 8 punten.

Klik hier om u in te schrijven

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Meld u aan en ontvang een melding als er weer nieuwe cursussen aankomen.