INCONTINENTIE BIJ KINDEREN
(DATUM VOLGT)

(voorheen Osteopathie bij (bed)plasproblematiek)

Na deze eendaagse cursus heeft u handvatten tot een constructieve opbouw voor uw osteopatische behandeling op het gebied van (bed)plasproblematiek.

Naar het programma >

inschrijven

JAN WILLEM VAN CAPELLE

(Kinder)uroloog Jan Willem van Capelle is jarenlang lid geweest van het bedplasteam van de Isalaklinieken. Ook heeft hij diverse publicaties en onderzoeken op het gebied van urologie op zijn naam staan.a

ROBBERT DERKSEN

Osteopaat Robbert Derksen heeft als specialisatie osteopathie bij kinderen. In deze cursus over (bed) plasproblematiek zal hij de osteopatische technieken en osteopatische behandelmogelijkheden doornemen.

HANS NETTEN

Hans Netten is eveneens gespecialiseerd in osteopathie bij kinderen. Naast osteopaat in zijn eigen praktijk geeft Hans regelmatig lezingen en gastcolleges over osteopathie. Hans verzorgt tijdens de cursus het deel over anatomie-embryologie en (functionele) fysiologie.

DATUM

Datum volgt

LOCATIE

Hotel v.d. Valk
Het Hooiveld 9
8302 AE Emmeloord

Tel: 0527-612345

PROGRAMMA

Kennis en kunde om osteopathie in de te zetten bij incontinentie bij kinderen.

Wat kunt u van de nascholingscursus verwachten?
Na deze eendaagse cursus heeft u handvatten tot een constructieve opbouw voor uw osteopatische behandeling op het gebied van (bed)plasproblematiek

Osteopathie bij incontinentie bij kinderen.
In onze westerse cultuur vinden wij dat een kind met 4 jaar overdag zindelijk voor urine moet zijn. Voor ’s nachts verwachten we dat het met 6 jaar zindelijk is. Toch zijn rond deze leeftijden lang niet alle kinderen droog. Dit leidt regelmatig tot spanningen tussen ouders en kind en pesten op school. Langdurige bedplassers ervaren eveneens problemen in hun ontwikkeling. Het is dus belangrijk al op jonge leeftijd aandacht te besteden aan deze veel voorkomende problemen en er niet bij voorbaat van uit te gaan dat het vanzelf over zal gaan bij het ouder worden.

De succesvolle behandelwijze van Still
Andrew Taylor Still, de grondlegger van de osteopathie, droeg in zijn boek Osteopathy, Research & Practice uit 1910 al een behandelmethode aan tegen bedplassen. Still stelde daarin dat de zenuwen van de plexus solaris naar de blaas zwaar gecomprimeerd zijn bij mensen met bedplasproblemen. Hij boekte bij zijn patiënten met uiteenlopende leeftijden goede resultaten. De nascholingscursus Osteopathie bij (bed)plasproblematiek is mede gebaseerd op Stills vooruitstrevende werkwijze.

Anatomie en fysiologie
Binnen de osteopathie is kennis van anatomie, (functionele) fysiologie en pathologie van het urogenitale stelsel onontbeerlijk om een goede behandeling te kunnen geven.

Tijdens deze nascholingscursus (bed)plasproblematiek wordt kort de anatomie en embryologie besproken, welke is gebaseerd op de basiskennis Osteopathie.

Ook komt de (functionele) fysiologie van de urine-huishouding van zowel dag als nacht vanuit de osteopatische filosofie aan bod. Er wordt ingegaan op de nierfunctie en de blaasvulling/-lediging. Hierbij gaan we zowel in op de neurologische als de hormonale regulatie.

Pathologie, onderzoek en osteopatische interventie
In de nascholingscursus (bed)plasproblematiek spelen de onderwerpen pathologie, klinisch onderzoek en de osteopatische interventie een belangrijke rol. We gaan uitvoerig in op de verschillende oorzaken van het niet tijdelijk zindelijk worden en de factoren die van invloed zijn op dit proces. Verder zullen we tijdens de osteopatische interventie technieken doornemen en deze oefenen. Daarnaast bespreken we een aantal casussen en de mogelijkheden die osteopathie hierbij kan bieden.

KOSTEN EN AANMELDING

De cursus kost € 275,- en is inclusief syllabus, koffie/thee en lunch.

Cursisten die voor een 2e keer aan deze cursus deelnemen betalen € 225,-

Geaccrediteerd door NRO en NOF voor 8 punten.

Klik hier om u in te schrijven

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Meld u aan en ontvang een melding als er weer nieuwe cursussen aankomen.