DOCENT – CURSUSSEN EMBRYOLOGIE
Embryologie als basis voor osteopathie
Guus van der Bie heeft jarenlange ervaring als antroposofisch huisarts en werd al in zijn studietijd geraakt door de vakken anatomie en embryologie. Van der Bie zegt hierover: “De op de fenomenologie geschoeide embryologie geeft een totaal andere kijk op het ontstaan van menselijke vormen. Een osteopaat werkt met bewegende organen. Deze organen zijn ontstaan uit bewegingen in de embryoperiode. Door deze lichaam scheppende processen te bestuderen, valt beter te begrijpen hoe vormen zijn ontstaan en hoe een osteopaat vastgelopen vormen weer in beweging krijgt.”
De nascholingscursus met de Blechschmidtcollectie
Naast zijn huisartsenpraktijk heeft Van der Bie jaren als docent gewerkt op diverse nationale en internationale universiteiten. Nu hij pensioengerechtigd is, geeft hij nog regelmatig colleges en workshops. Daarnaast heeft Van der Bie diverse publicaties op zijn naam staan, onder andere over embryologie en anatomie.
In de nascholingscursus embryologie in Göttingen gaat Van der Bie in op het ontstaan van het hele menselijk lichaam. “We doen dit in het universiteitsmuseum aan de hand van de Blechschmidtcollectie. Deze levensechte collectie van embryo’s geeft een andere visie op het ontstaan van het menselijk organisme. Telkens wanneer ik de collectie bekijk, leer ik weer iets nieuws.” De Blechschmidtcollectie heeft een grote meerwaarde voor de cursus. “Door de opeenvolgende fases van het ontstaan van een menselijk embryo te bestuderen, kunt u zich beter voorstellen hoe de bewegingen hebben geleid tot de vorm van het embryo. Een vorm ontstaat door beweging. Door het patroon in de bewegingen te ontdekken, leert u als osteopaat hoe u kunt omgaan met de bewegingen in het menselijk lichaam. Tijdens de cursus is het mijn taak om de doorgaande beweging tussen de diverse modellen van de Blechschmidtcollectie te laten zien.”
Het ontstaan van psychosomatische klachten
Tijdens de vervolgcursus Embryologie in Wolvega gaat Guus van der Bie vooral in op het ontstaan van de interne organen. “De mensheid kent veel psychosomatische klachten. In osteopathiepraktijken zijn hier genoeg voorbeelden van te vinden. Blechschmidt gaat er in de dynamische embryologie van uit dat het gedrag voortkomt uit de psyche. Hij stelt: “Wat in de embryologie niet lichamelijk wordt ingeoefend, kan later ook niet psychisch ontstaan.” Hij maakt van de vormenleer naar aanleiding van de embryonaaltijd een gedragsleer. Wanneer u als osteopaat begrijpt hoe bewegingen in de organen werken, is het eenvoudiger om psychosomatische klachten te verhelpen.”
Praktijktoepassingen
Guus van der Bie weet de cursussen Embryologie op boeiende wijze te geven. Met uw medecursisten gaat u bovendien in gesprek over hoe u het geleerde kunt toepassen, zodat u handvatten heeft om het in uw praktijk te integreren.
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Meld je aan en ontvang een melding als er weer nieuwe cursussen aankomen.